Начетох се на спорове по сайтове и форуми „българско ли е киселото мляко” и
„правят ли и чехите зелеви сарми като нас”. После се позамислих и установих,че
всъщност далеч не ми пука дали гърците и турците също готвят мусака, как я
наричат и колко се гордеят с нея.
Защото ние наистина имаме уникална и изключително вкусна национална кухня и
всякакви спорове на тема „Наша ли е, чужда ли е”, са напълно излишни. Важното
е, че, когато споменем „шопска салата” или „луканка”, в съзнанието ни изплува
именно нашата кухня, а не тази на руснаците, например. Имаме ястия, с които би
трябвало да се гордеем и популяризираме по целия свят.
Искам да ви представя ястията, които аз смятам за емблема на нашата кухня. И които са толкова вкусни, че си сипваш допълнително, без да ти пука за укорния поглед на кантара. Грабвайте лист
и химикал и записвайте рецептите. И да ме поканите да опитам как са ви се
получили, не се скръндзайте!
СВИНСКА ПАЧА
Свинска пача с туршия/Снимка:recepti.ezine.bg |
Не обичам пача.
Изтръпвам само при вида й. Обаче е факт, че това е типично българско ястие,
което поне 80% от населението ни хрупа с охота. А и като цяло ние обичаме да си
хапваме всякакви карантийки. Самата пача се приготвя така: мятаме в една тенджера
свински крачета, ушета и още малко свинско месце от главата, чесън, дафинов
лист, оцет и варим много, много дълго. Сервира се поръсена с лют червен пипер и
варени яйца за гарнитура. Ако приготвяте вкъщи този специалитет, може да не ме
каните, няма да ви се обидя!
КАПАМА
Банска капама/Снимка:culinarytourism.bg |
За капамата се смята, че е ловджийско ястие. И на това навежда изобилието на месо в нея (щото нали никой не ловува зеленчуци, например). Може да се приготви с мръвчици по избор - пилешко, заешко, телешко, свинско, сърнешко... На който както му е вкусно! (или каквото е отстрелял). Така известната банска капама се приготвя с кисело зеле, бекон, суджук, кървавица, телешко месо, пиле, ориз и подправки. Всичко се слага в пръстен или керамичен съд, който се запечатва с тесто и се пече 5-6 часа на много силна температура. Месцето става толкова крехко, че направо се топи в устата.
БЯЛО СЛАДКО
Снимка:fokusbokus.wordpress.com |
По времето на нашите баби не е имало сухи пасти или чаени бисквитки. Така че, когато се събирали на сладки приказки по женски, домакинята сервирала към кафето бяло сладко. То се приготвя от захар, глюкоза и ванилия. Вари се на силен огън и после се бърка, за да се получи гъста гладка смес. Може да се прибави и локумена есенция. Съвсем просто ястие, но много вкусно. В интерес на истината, сладкото идва от турската кухня.
САРМИ
Два вида сармички/Снимка:ilinayorkulinarni.blogspot.com |
И това ястие е турско. Но ние сме си го национализирали, дори си имаме и специален ден, на който то задължително присъства на масата ни - Бъдни вечер. Сармичките се приготвят от лозови или зелеви листа, в които се увива смес от кайма и ориз. Могат да бъдат и постни. Това е оригиналната рецепта на ястието, но в листата могат да се завият и различни видове колбаси, зеленчуци, кашкавал.
МУСАКА
Българска мусака/Снимка:vkuhniata.wordpress.com |
От край време спорим с гърци, турци и македонци чии всъщност са "авторските права" над това чудно ястие. Истината е, че съставките му са различни и на трите места, така че според мен спорът е излишен. Нашата си типично българска мусака се приготвя с картофи, кайма, моркови, домати, лук и заливка от кисело мляко и яйца. Гръцката е с патладжани, канела и сос Бешамел. Турската - с патладжани, чушки и агнешка кайма. Македонците прибавят към картофите и каймата тиквички и отново патладжани. Всеки един вид мусака е вкусен, въпрос на предпочитание към продуктите.
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ И КАЙМА
Обожавам тази гозба. Мога да изям цяла тава. Подобно на сармите, и чушките могат да се напълнят с каквото ви душа иска. Но българската рецепта отново е с кайма и ориз. Сервира се с кисело мляко. Наскоро пък изпробвах рецепта от "Кухнята на Звездев" със сос от брашно, яйца и кисело мляко.http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-1/#form_comment. Можете да я изпробвате и вие.
ТАРАТОР
/Снимка:forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=764 |
В Уикипедия тараторът е представен така - "вид студена супа, традиционна в българската кухня. Присъства на трапезата в страни като Република Македония, Турция, Албания, Кипър и Иран. Понякога е наричан течна салата или салата таратор, като например в Сърбия, където към таратора не се прибавя вода. Той е предпочитано ястие през летните месеци."http://bg.wikipedia.org/wiki/Таратор . Не бих могла да опиша това ястие по-точно. Приготвя се от кисело мляко, краставици, копър, чесън и смлени орехи. Сервира се в купа или халба. Незаменим приятел в жегите и чудесна притурка към мастичката на кристали или домашната ракия. А ако пък си мислите, че "таратор без краставици" е само израз, я хвърлете поглед на това.http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=764 .
ШОПСКА САЛАТА
Най-известната бг салата/Снимка: Уикипедия |
"Обичам шопската салата, мастика ледена да пия...". И ние я обичаме. И си я охраняваме ревностно, тъй като отново наши съседки се опитват да си припишат заслугите за нея. Например в един форум прочетох следното - някаква мацка била в сръбски ресторант и в менюто пишело "Shopska salata - traditional Serbian salad with tomatos, cucumbers and white chese!" Ха-ха! Спомням си и друга такава гениална идея - "Мексиканска шопска салата". Да се разберем веднъж завинаги - шопите са си наши, значи и салатата си е наша! Оригиналната рецепта се състои от домати, краставици, сирене, лук, чушки и магданоз. Ето какво пише за нея и в Уикипедия:http://bg.wikipedia.org/wiki/Шопска_салата.
КЕБАПЧЕ
Снимка:www.i-plovdiv.com |
Кебапчето е характерно за българската и сръбската кухня. У нас се приготвя от свинско или говеждо месо. (тук-там и от кучешко и котешко. Шегувам се...) Неизменен спътник на селските ни събори и предизборните кампании. Вкусни и засищащи. Аз лично предлагам на българския герб, вместо лъв, да бъдат поставени тройка кебапчета с гарнитура. Отново се шегувам, разбира се..Ето ви и една героична приказка за българското кебапче - http://vbox7.com/play:c002544465
ЛЮТЕНИЦА
Снимка:www.agrocompass.bg |
Редица арабски страни се мъчат да си припишат заслугата за това вкусно хапване, като го наричат с всевъзможни имена. Лютеницата присъства на нашата трапеза целогодишно, а приготвянето й е истинска традиция и удоволствие за всяко българско домакинство. Тайната е във варенето на чушки и доматки на бавен огън (на дърва), по желание могат да се добавят и патладжани. Намазаната филия с лютеница пък е невероятен деликатес. Евтина зимнина, която допълва чудесно почти всяко ястие на трапезата.
КАТЪК
Троянски катък/Снимка:www.cuisineeurope.com |
За него съм 99 % сигурна, че си е съвсем българско ястие. Не съм го срещала другаде, нито пък някакви негови разновидности. Катък или крутмач, както още се нарича, е млечен продукт, получен чрез заквасване на овче мляко. Ако му се прибавят печени чушки или кисели краставички, се получава перфектно мезе за домашната ракийца.
БУРАНИЯ
Бурания със зеле, ориз и праз/Снимка:www.gotvetesmen.com |
Бураниите са вкусни български манджи, които нямат нищо общо помежду си. Как така ли? Те могат да се приготвят с кисело зеле и ориз, с фасул, със спанак или пък с кисело мляко и печени чушки. В един форум четох, че буранията всъщност е супа от кисело зеле и месо, а в друг - че е смес от биволско кисело мляко или катък, печени чушки и чесън... Както се казва - всеки да си го разбирам както иска. Ето ви две различни рецепти за бурания, а вие пък може да измислите и трета разновидност на гозбата.http://nojivilichka.wordpress.com/2007/09/29/burania-po-loveshki/ и http://slowcooker.bg/recipes/2012/03/бурания/. Специално втория начин за приготвяне аз много го уважавам и похапвам с удоволствие. Но вкъщи мама му казва "китайска мусака", нямам представа защо.
ЩИРНИК
Снимка:www.snimki.receptite.com |
Представлява нещо като баница. Приготвя се от зелени листа според сезона (спанак, коприва, киселец), лук, свинска мас, магданоз, яйца, кисело мляко и кори. Ястието е изключително популярно в Габрово, Трявна и Дряново.
БЯЛ МЪЖ
Това е старинно овчарско лакомство от Троянския край. Приготвя се от прясно сирене, брашно и мед. Прясното /неосолено/ сирене се натрошава на ситно и се разтопява в тиган, докато пусне масло. Бърка се с лъжица и се сипва по малко брашно, докато се сгъсти. В готовия “Бял мъж” се прибавят 2-3 лъжици пчелен мед или захар. Ястието се поднася топло. Рецепта - http://www.staraplanina.org/bg/kuhnia.php
Ето и още няколко вкуснотии, които смятам за типично български. Дори и да имат еквиваленти по света, в България се приготвят по най-вкусния начин:
История на киселото мляко -http://yogurt-milk.com/кисело-мляко/ |
Бяло саламурено сирене/Снимка: www.pibg.com |
Българска погача |
Устата ми се напълни със слюнка, докато пишех тази статия. Оставям ви. Отивам да се глезя на мама да ми сготви едни пълнени чушчици или мусака. А вие помислете какво според вас съм изпуснала от българските ястия и ми пишете :) Може заедно да скалъпим втора част на материала :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)