вторник, февруари 28, 2012

Исландия - земя на огън, лед и палави елфи - 1 част


Наскоро направих значително постижение в живота си, с което се гордея повече, отколкото с 4-ката по физика в 10-ти клас. Научих се да казвам скопоговорки. И то не благодарение на благозвучното „чичковитечервенотиквеничковчета” (което всички мои съученици произнасяха с лекота, за разлика от мен), а на името на природно образувание в Исландия, донесло на Европа доста главоболия, загуби и пепел.

Да, точно него имам предвид – величествения Ейяфятлайокутл. Бива си ме!

Вдигнах шумно парти за благодарност, че не се подвизавам засега в телевизионна медия, защото не искам и да си помислям колко пъти горките тв водещи са си завързали езиците на фльонга, докато успеят да произнесат правилно името на вулкана (аз лично около 19,5 пъти).

Сега няма да ви разказвам за Ейяфятлайокутл. Изписаха се тонове мастило за този разбойник. Ще се опитам да проуча освен вулкани, които изригват, когато намерят за добре, какво друго си има Исландия. Предлагам ви заедно да разберем „що е то Исландия и има ли почва тя в нашите екскурзии?”

П.П. Предварително предупреждавам, че статията може да съдържа сложни и трудно изговорими имена. Съветвам да се упражните в скоропоговорки, започвайки от любимото на всички „чичковите...”
Красотата на Исландия /Снимка: Интернет

Исландия. Земя като една човешка длан и малко повече. Островна държава, намираща се в северната част на Атлантическия океан, между Гренландия и Шотландия.
Традиционно се счита, че първият заселник на остров Исландия е скандинавският вожд Ингоулвур Артнаршон. Според историята той хвърлил два резбовани дънера през борда на своя кораб и се зарекъл да се засели там, където дънерите се спрат. Корабът му обикалял около бреговете в търсене на двата дънера-бегълци, докато накрая същите били открити на югозападния полуостров, днес познат като Рейянескаги. Там Артнаршон се заселил със семейството си на място, наречено Рейкявик (Залив на пушека), заради геотермичните пари, издигащи се от земята. Това място впоследствие става столица и най-голям град на днешна Исландия.

Първият заселник е последван от редица скандинавски вождове, техните семейства, роби, кучета и покъщнина. Всеки си заделя парченце земя от острова и се заселва трайно през следващите десетилетия. А причината да напуснат родната си Скандинавия била, че никой от свободолюбивите викинги нямал намерение да се подчинява на тогавашния крал Харалд Прекрасната коса.(?!)

Интересните и красиви места в Исландия, заслужаващи вашето внимание, са буквално на всяка крачка. Магнитът, който привлича туристи от цял свят, е кроткото и ползотворно съжителство на горещи термални извори, ледници и вулкани, както и тяхното изобилие.
Самата Исландия се е образувала от вулканични изригвания в средата на Атлантическия океан преди 20 милиона години.

Гейзера Строккур/ Снимка:  http://www.theodora.com
На всеки е ясно, че Исландия изобилства от гейзери, разположени във всяка нейна точка. Като запазена марка са. Най-известният от тях е Стори Гейсир в Хаудакалуре. Името му означава „Големия бяс”. Кръстникът на всички горещи извори от този тип изхвърля вода на височина 80 метра и то непрекъснато.

Други пък предпочитат да си дават малко почивка и изхвърлят вода на промеждутъци. Такъв мързеланко е гейзерът Строккур, който изригва през няколко минути. Освен за изтръгване на радостни въздишки от туристите, геотермалните извори се използват и за отопление на жилища.

Предполагам си знаете, че трябва да внимавате все пак, преди да се топнете в някой извор. Не всички са безопасни. Не се правете на разбирачи, най-добре попитайте екскурзовода или местен жител.

Като последен вариант предлагам да се ориентирате към естествените минерални басейни, например в красивата местност Ландманалогад. Или към Синята лагуна, където кипи бурен лечебен туризъм.

Снимка:  http://ipezone.blogspot.com
Ледената красота на вулканичния остров започва от Национален парк „Скафтафел”, над който се издига най-големият ледник в Европа – Ватнайокул, с дебелина на леда почти километър. Под бялата му шапка се намира плато с долини и клисури със силна вулканична дейност. Посещавайки го, пред вас ще се открие ослепителна белота, когато снегът е разстелил върху него нежната си пелерина, и успокояващо светлосин цвят, когато снегът е офейкал. И за да бъде радостта пълна и ахванията повече, местните предлагат разходка по ледника – пеша, със сноумобил или джип. Държа да спомена, че ледникът изобщо не е кротък като агънце обаче – доста често в северозападната му част се свличат лавини.

В съседство до ледника се е кротнала лагуната Йокулсарлон, известна със своята флотилия от айсберги, които се носят по водата и се трият един в друг. Возене върху айсбергите не се предлага, съжалявам.


(следва продължение)

(първа публикация на статията - брой Април 2010 на сп. BGBusiness Review, тематичен блок "Стил", рубрика "Пътувания". Тук се публикува с допълнения от страна на авторката. Снимковият материал е различен от този в списанието. Снимки: Интернет)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)