събота, февруари 18, 2012

Парченце от рая за лично ползване


Имало едно време един крал. По пътя на логиката кралят си имал кралица. Както подобава на една кралица, тя искала да притежава всичко – от най-лъскавите рокли и бижута до най-пленителните градини и дворци. Но това не й стигало. Искала още и още. Кралят вече бил вдигнал ръце – чудел се и се маел как да задоволи нестихващите прищявки на своята любима. Обещавал й, че ще й купи рокли от златна коприна, цветя чак от Далечния Изток, накити от ослепително сребро, ръчно изработени за нея, но...кралицата само свивала устни и отсичала” „Не е достатъчно!”
След месеци на молби и терзание, кралицата най-сетне разбрала какво й липсва. Отишла с котешка походка при краля и заявила:” Искам остров! Собствен, само за мен!” Кралщт се паникьосал:”От къде сега да й намеря остров ей така?! Рискувам да вляза във война с някой опасен враг!” Но накрая уморен от безкрайните молби, склонил и уредил частен остров за любимата си. Двамата живели дълго и щастливо на него, необезпокоявани (поне кралицата) от никого. Ето така възникнала тенденцията богатите да си купуват собствени острови...
Шегувам се! Измислих си приказката, за да ви разсмея. Нямам понятие как е създадена тази мода в притежанието на подобен тип недвижимо имущество, но имам намерение да разбера кой я следва. Предполагам и вие.

Джони Деп – По следите на Черната перла и малко по на юг
Ако актьор изиграе уникално добре ролята си на сериен убиец, дали след това се превръща в такъв? Едва ли. Но ако актьор се вдъхнови истински от ролята си на морски разбойник, си купува остров, на който да властва. Точно такъв е случаят с красивия „карибски пират” Джони Деп. През 2004г. Той се бръкнал с 3,6 милиона долара за малко скривалище от нахалните папараци. Деп споделя райското кътче на Бахамите със своята съпруга Ванеса Паради и двете им дъщери. На острова има 6 частни плажа, малко пристанище и спираща дъха лагуна, а до него се стига единствено по въздух.

Мел Гибсън – Мел Завоевателя или как туземците си потърсиха друг дом
Желанието да притежаваш собствено късче от рая понякога налага значителни жертви. Жертва е имало и при закупуването на остров Меланисиан, част от архипелага Фиджи от Мел Гибсън, но от страна на...местното население. Те били преместени въпреки протестите си, за да може холивудският красавец да разхожда атлетичното си тяло по снежнобелия пясък. Е, животът все пак е бизнес и ако туземците бяха бръкнали по-дълбоко в шаечените си торбички и бяха извадили 15 милиона долара, щяха да запазят острова си.

Дейвид Копърфийлд – Абра Кадабра, появи се островче
Ако си велик илюзионист и караш хора да изчезват и да се озовават на странни места, къде е логиката да плащаш, за да се сдобиеш с частен остров? Не може ли да го извадиш от някоя шапка, например? Най-вероятно Дейвид Копърфийлд си блъска главата над същия въпрос и се ядосва, че не е внимавал повече в училището за магии. Няма никаква излюзия обаче във факта, че той разполага с частен остров на Южните Бахами, наречен Муша Кей. На магията на слънцето и водата, често идват да се порадват приятелите му Опра Уинфри и Джон Траволта, а основателят на търсачката Google Сергей Брин е казал „Да” на своята любима точно тук. Дейвид обаче не е стиснат и дава възможност и на други хора( които не са му приятели, колеги, роднини, адвокати...)да се порадват на острова. Достатъчно е единствено да кихат по 325 хиляди долара наем на седмица.

Ричард Брансън – Който се смее последен, се смее най-добре
Преди 30 години, милиардерът Брансън закупува девствен карибски остров, наречен Некер. Парченцето суша е абсолютно необитаем и приятелите и неприятелите на Брансън, го спукват от подигравки. От нечия уста излиза хапливата забележка, че милиардерът дори не е като Робинзон Крузо, защото си няма Петкан. Бизнесменът подминава с високо вдигната глава присмиванията и не се отказва от приказката, доставяща му неповторима екзотика и бленувано уединение. Днес британският „тарикат” дава острова си под наем на върволицата желаещи да се потопят в света на разкоша и природната прелест. В редиците чакащи да получат парченце от рая на Брансън, със сигурност гузно седи някой, който навремето го е сочил с пръст, кикотейки се.

Никълъс Кейдж – Лице назаем или остров под наем?
След като изигра невероятната си роля в холивудския касоразбивач „Лице назаем”, на Никълъс Кейдж му се приискало сюжетът от филма да се пренесе в реалния му живот – да надене едно чуждо лице и да се скрие от тълпите фенове (и най-вече фенки) и непрекъснато дебнещите го папараци. Но тъй като подобна смяна е възможна единствено след намесата на безкрайната фантазия на сценаристите, Кейдж бе принуден да потърси друга алтернатива. Браво на внимаващите, точно така – актьорът се сдоби с частен остров. Посъветван от близкия си приятел Джони Деп, Кейдж си взе остров Лийф Кей, разположен на Бахамите. Забрави за излишните пластични операции за преобразяване, захвърли бейзболната шапка и тъмните очила, изтегли 3 милиона от банковата си сметка и заживя спокойно. Сега, когато славата, писъците на боготворящите го жени му дойдат в повече, Кейдж се мята на частния си самолет и отпрашва към Бахамите, за да се успокои с чаша кокосов сок под някоя палма.

Леонардо ди Каприо – Титаник потъна, търсете ме на плажа
Студ. Много студ. Ето за това се сеща актьорът Леонардо ди Каприо за снимките си на разплакалия и най-коравите мъже филм „Титаник”. А когато се замисли за другия си хит „Плажът”, в съзнанието му изникват спомени за слънце, топлина и красота. Лео така взел присърце дългите си дни изтягане под палещото слънце и идеята „живеем си на тайно местенце щастливо, моля ви не казвайте на никого”, че веднага се отправил към първата агенция за недвижими имоти, която била в състояние да пресъздаде моментите, показани на кинолентата. Неговото убежище от натоварения му светски живот се нарича Блекадор Кей, еко резорт в единствената англо-говоряща държава в Централна Америка – Белиз. И докато учени и експерти все още си блъскат главите „защо в крайна сметка потъна „Титаник”, синеокият Джак пори пенливите вълни със своя сърф или хапва миди край плажния огън.

Атина Онасис – Връщам ви Олимп, дайте си ми острова
Къде живеят древногръцките богове? На върха на планината Олимп. А къде живеят красивите внучки на гръцките милиардери? На остров Скорпиос. На легендарния остров са погребани знатни носители и защитници на известната елинска фамилия. Скорпиос е бил любимо кътче за отдих на Аристотел Онасис, който пренася любовта си към кристалните води и успокояващата песен на екзотичните птици и на своята дъщеря Кристина Онасис. И тъй като крушата не пада по-далеч от дървото, девойката с име на богиня – Атина Онасис, дъщеря на Кристина, също загубва ума си по величествените гледки и звуци на Скорпиос. Безразлична не остава и Джаки Кенеди, която се венчава за своя любим Онасис точно на това местенце. За спокойствието и комфорта на богоизбраните се грижи охрана, наброяваща 30 души.

Еди Мърфи – Така го посъветваха животните или...?
След като изигра ролята на д-р Дулитъл, който разбираше езика на представителите на животинския свят, на чернокожият смешник Еди Мърфи му се приискало да затвърди личната си връзка с природата и да изпробва дали евентуално не притежава дарбата на известния си герой. Затова през 2007г. Платил 15 милиона долара, за да стане горд собственик на остров Руустър Кей, разположен само на 10 минути път от столицата на Бахамите – Насау. И до днес един от най-скъпо платените актьори се изтяга блажено на плажа на т.нар. „Остров на петлите”, а за нас остава единствено да гадаем – съвсем сам ли е взел това решение за закупуване на частен остров или го е посъветвал някой енот например?

Шакира – Когато и да е, но не където и да е
Спомняте ли си култовото парче „Wherever, Whenever” (“Където и да е, когато и да е”)? В него знойната колумбийка се кълнеше, че няма значение къде и кога ще бъде, важно да е с любимия мъж, Да, ама не! За Шакира може да не е важно кога ще отпочива от натоварената си програма, но 100 % има значение къде! Затова през 2007г. Тя провежда няколко бързи приятелски разговора с Роджър Уотърс от „Пинк Флойд” и испанската поп звезда Алехандро Санц, и тримата правят партия за покупката на ултра пленителния остров Бондс Кей, пак част от Бахамите. (Така ли ми се струва или не остана много-много от тези Бахами за обикновените хорица?) „Съостровниците” отворили банковите си сметки и набързо събрали 16 милиона долара. Тримата посещават острова в различни периоди от годината и почти не се засичат. Да им завидиш!

Да обобщим. Не е нужно да си крал или кралица, за да се сдобиеш с парченце от рая, на което блажено да се изтягаш по време на заслужената си почивка. Нужно е да имаш пари. А пари се изкарват с много упоритост, вяра и труд. Затова дерзайте! Напред и само напред! Ще бъда изключително радостна някой ден да пиша за вашия собствен райски остров!

(първа публикация на статията - брой Декември 2009 на сп.BGBusiness Review, тематичен блок "Стил", рубрика " Лукс". Снимковият материал е различен от този в списанието. Снимки:Интернет)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)