неделя, февруари 05, 2012

С Ванеса при чудатите животни

Като малка живо се възхищавах на зебрите в зоопарка. Смятах ги за много странни коне, болни от някаква неизлечима и рядка болест и по тази причина не са успели да се оцветят като другите, а са останали черно-бели. Когато пораснах достатъчно, за да следя предавания за животни с научна, а не с чисто детинска цел, установих, че зебрата е най-нормалното животно на света, на фона на други индивиди от земната фауна. Едно от любимите ми предавания по “Animal Planet” e „При чудатите животни с Ник Бейкър”. Смятам сега да ви представя моя личен ТОП 10 с причудливи Божии творения с пипала, лапи или щипки. И понеже тази рубрика е за авантюристично настроените, ако си харесате някое създание, може да си го вземете за домашен любимец.

10. Индийска пръчица
Това не е подправка, а дървесно, безкрило насекомо, което в покой прилича на сушено клонче. Храни се с листа и живее от 6 месеца до 1 година. Азиатците са известни с консумацията си на насекоми. Това как ли си го поръчват? „Една пръчица на клечица”?!



9. Ай-ай
Живее на острова на лемурите Мадагаскар и самият той е вид лемур. Има силно удължен и тънък среден пръст, който му служи като джобно ножче. Местните вярват,че в ай-ай живее зъл дух и когато го срещнат, веднага го убиват. Ай-ай-ай!









8. Звездоноса къртица
Много чалната къртица, честно! Все едно й е гръмнала пиратка в муцуната. Тя се подвизава и под земята, и под водата, а „звездният” й нос с 22 месести израстъка е бъкан с хипер чувствителни рецептори.





7. Лигър
Добре, тук е водеща човешката намеса, а не природната, но животното пак си е странно. И красиво и силно, няма спор. Хибрид между женски тигър и мъжки лъв. Тъпото е, че мъжките лигри са стерилни. Ама много тъпо, бих казала!

6. Ленивец
Това животно се движи толко-ова бавно, че ти прилича на играчка, на която са й отслабнали батериите. На всичкото отгоре и козината му расте наобратно – от корема към гърба, тъй като прекарва 90% от живота си във висене по клоните. Пф...


5. Усмихнатият паяк
Само го поглеждаш и прихваш да се смееш. Живурка си под листата на растенията. Учени твърдят, че окраската на гърба му служела за защита от хищници, един вид да ги заблуди, че не е паяк. А кво е? Емотиконка...!
















4. Дълбоководна морска краставица
Първо, не ми прилича на никаква краставица, а на пихтия с пипала. Второ, тя имала костна структура, а аз краставици с кости не съм виждала. На всичкото отгоре живее на дъното на водните басейни и се храни с тиня. Краставица викате, а?

3. Котката Сфинкс
Обичам да се сгуша в котарака си и да галя дългата му пухкава козинка. А тая плешивата кво да я правя? И защо природата се е подиграла така с нея? Всъщност при допир, може да се усети лек мъх по тялото й. Все едно галиш праскова. Все тая...

2. Риба секира
Изглежда така, сякаш идва направо от Ада. Тук ми намирисва и на нещо друго... „Лицето” на рибата да ви напомня нещо или някого? Например маската на серийния убиец във филма „Писък”? Въй, майко, пак ще сънувам кошмари!


1. Риба сопол
Боже, колко трябва да си гнусен, та да те кръстят „сопол”?! Ей, точно толкова като това морско създание.(може и по-малко). По пихтиестото й тяло няма грам мускул и тя свободно си се носи из тасманийските водни течения. На всичкото отгоре бе призната за „най-тъжно изглеждащото животно в света”. Ако имах такава муцуна, и аз щях да бъда тъжна...



Гледайки по-горе изброените шеги на природата, си задавам въпроса:” Ако мъжете са от Марс, а жените от Венера, от къде, по дяволите, са паднали тия странни същества тогава?” Ама природата наистина има завидно чувство за хумор, признавам й го!


*Снимки: Интернет


1 коментар:

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)