неделя, февруари 26, 2012

Пътешествие в страната на тиковото дърво - 1 част


Въпреки, че не е в списъка на най-популярните туристически дестинации в света, Лаос определено може да достави незабравими мигове на авантюристите. Природата поднася множество живописни гледки, а местните жители са изключително добросърдечни и гостоприемни. Макар и все още носеща белезите на войната, Лаос няма да ви остави да скучаете – ще ви разведе из хилядолетната си история и ще ви запознае със своите владетели, ще ви потопи в прохладните си реки и ще ви научи на древните си обичаи.


Историята разказва, че...
Лаос е една от древните държави в Индокитай, населявана от китайски племена, които идват на юг от съвременната китайска провинция Юннан. Постепенно те заселват бреговете на р.Меконг и основават няколко малки държавици. Легендата гласи, че първият крал на Лаос Кхун Бором наследил земя около Муанг Тхен („Мястото на небесните духове”) в Южен Китай. Според традицията, за последен крал по мъжка линия от Кхун Бором, се смята Прая Ранга. Той е наследен от Сувана Кампонг, който поставя началото на нова династия. Внукът му Фа Нгум бил способен държавник и военачалник и е смятан за основател на кралство Лансанг, в чиито предели влизат обширни територии от днешен Тайланд. Нгум се жени за принцеса от кралския двор на Камбоджа и под нейно влияние въвежда будизма като официална религия в държавата си.
Разкъсвана от междудинастични спорове, прехвърляна под командването на Сиам и Франция, днес Лаос е напълно независима държава.

Опиум за сетивата
Природата на Лаос е красива и разнообразна. Около 75 % от площта на страната е заета от гъсти тропически гори. Най-голямо значение за местното население има тиковото дърво. Ценната му дървесина се използва за производството на мебели. За тиковото дърво се твърди, че е твърдо като камък и изисква много прецизна и трудоемка обработка. Самите тикови гори също са труднодостъпни, което прави цената на дървесината доста скъпа.
Несравнимо богат е и животинският свят на Лаоската република. По време на разходката си в джунглата, можете да се „запознаете” с тигри, мечки, крокодили, папагали, птици-носорози.
р.Меконг
Промишлеността е слабо развита и местните залагат на селското стопанство – отглеждат ориз, кафе, тютюн. Тук се намират и прочутите макови полета, използвани за производство на опиум.
Когато макът разцъфне, под листата му се появява зелена пъпка с коронка, от която се стича вещество, подобно на латекс. Тогава селяните събират реколтата със специални ножици. Опиумът се преварява за пушене, преработва се в морфин, а морфинът – в хероин база. Странен факт е, че пушенето на опиум е разрешено на местното население, но може да докара проблеми на туристите.

Несравнимото спокойствие на Виентян
Разглеждането на Виентян е истинско удоволствие заради спокойната му атмосфера. По тротоарите се разхождат групи будистки монаси с оранжеви одежди, а по бреговете на Меконг, кротко пасат водни биволи, които едвам поглеждат към любопитните туристи.
Виентян е столица и най-голям град на Лаос. На местен език името му означава „Лунен град”. Тихата столица притежава очарователна колекция от красиви храмове, сгради във френски колониален стил, полуразрушени къщи покрай брега на р.Меконг и индокитайски магазини, боядисани в приятен жълт цвят. В центъра на града се намира площад „Нам Пу” с фонтан в средата.
Монасите са атрактивна гледка по улиците на Виентян
Подобно на Париж, и Виентян има своята Триумфална арка – Патуксай (Вратата на победата). Издигната е през 60-те години на миналия век в чест на борците за свобода срещу френските колонизатори. Стилът й е изцяло лаоски и е обсипана с множество фигури на „киннари” (полужени-полуптици).
Не е за пропускане и Голямата ступа (Па Тат Луанг) – древен будистки храм, построен от крал Сетхатират през 16в. Предполага се, че ступата е построена върху развалините на кхмерски храм от 13в., който на свой ред е заменил будистки, строен през 3в. Твърди се, че тук имало останки от Буда.
Черната ступа (Тат Дам) е една от първите постройки в града, издигната с цел да пази Лаос от набезите на сиамците. Лаосците разказват, че ступата била обитавана от седмоглав дракон, който се опитал да ги избави от нахлулата сиамска армия през 1827г.
Най-старият храм в града е Ват Сакет, построен през 1818г. по времето на крал Анувонг. По стената му има наредени над 2 000 керамични и сребърни изображения на Буда, а в рамките на комплекса има и музей, който ще отговори на много въпроси за лаоската история и култура.


„Лека нощ” на слънцето от Луанг Прабанг
Луанг Прабанг е разположен на ивицата земя там, където двете пълноводни реки Меконг и Хан се сливат, заобиколен от покрита с водни изпарения зелени планини. Този стариненн град е признат за един от най-красивите в света. През 1995г. ЮНЕСКО го обявява за паметник на световното културно наследство и за най-добре запазения град в Югоизточна Азия.
Интерес представляват множеството исторически храмове и манастири в Луанг Прабанг, над които се издигат ослепителни позлатени покриви. Декорацията на храмовете от горе до долу е от злато и емайл, а архитектурата наподобява пагодите на Северен тайланд. Най-старият и голям храм е Ват Сиат Тонг, който в продължение на два века служел за гробница за лаоските крале.
Впечатляваща атракция е  и двореца Хау Кхам, построен край брега на реката през 1904г. от крал Сисават Вонг. Старият дом на краля днес е превърнат в музей, а кралският балетен театър изнася представления в него четири пъти седмично. Пищното представление продължава няколко часа включва балет по епизоди на лаоската версия на „Рамаяна”, военна церемония, фолк песни и шоу на малцинствата.
Двореца Хау Кхам
Главната улица на града е „Сианг Тонг”, от чиито две страни смирено си „съжителстват” традиционни лаоски дървени къщи и постройки в европейски архитектурен стил, напомнящи за времето на френското колониално владичество.
Всички улици на Луанг Прабанг са истински празник за сетивата – обточени с палми и изпълнени с мирис на орхидеи и цъфнали дървета.
Освен храмове и манастири, градът е изпълнен и с различни по големина и обстановка хотели. Най-луксозният е 4-звездният “The Grand Luang Prabang”, намиращ се извън централната част на града. В сърцето на Луанг Прабанг пък се намира “Maison Souvannaphoum”, който е под защитата на ЮНЕСКО. Някога сградата е принадлежала на кралското семейство, така че тук все още витае духът на миналото.
Не са за подценяване и водопадите Куанг Си, съсредоточени на юг от града и будистките пещери Пак У. Прекрасен завършек на разходката из древната лаоска столица е посрещането на залеза на хълма Пу Си.


(следва продължение)


(първа публикация на статията - брой Март 2010 на сп. BGBusiness Review, тематичен блок "Стил", рубрика"Пътувания". Снимковият материал е различен от този в списанието. Снимки: Интернет)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)