неделя, февруари 05, 2012

Готови...Камера! Как се снима сапунен сериал (джобен наръчник за начинаещи)

"Листопад"
Аз съм творческа натура. Привличат ме дейности, свързани с изкуството. По тази причина реших да следвам  в Журналистическия и да списвам тук-там по някоя и друга фразичка. Неосъществената ми засега амбиция е да стана филмов режисьор. Или поне да режисирам някоя училищна пиеска... Пътят към НАТФИЗ е дълъг и осеян с трудности. Затова ще се поупражня, преди да се влея в редиците на световноизвестните холивудски драматурзи. Ще започна с нещо съвсем простичко като...сапунените сериали. Някой отзад крещи, че не било толкова лесно. Братле, айде на бас, че ще ти изброя в 10 стъпки точно как да снимаш сапунка в домашни условия! Чети внимателно и си води бележки!

1. За сюжета накратко
"Перла"
Не е нужно да имаш напълно готов сюжет от самото начало, но си длъжен да спазваш някои основни правила. Използвай въображението си – може например да ожениш главния си герой за красива дама на средна възраст, която по-късно да се окаже собствената му майка, изоставила го в Дом за сираци, а бившият й съпруг да се окаже неин брат, с когото са били разделени още при раждането. Най-важно е зрителят да си няма хал хабер кой чий син, внук, майка, пралеля ще се окаже.Схвана ли накъде бия? Златно правило – колкото по-засукани са персоналните връзки, толкова по-голям успех ще жънеш! За пример ще дам бразилския сериал „От обич”, където дъщерята отглеждаше като син собствения си брат....

2. Герои
Трябват ти двама главни герои и около 50 второстепенни, които ще се намесват в живота на главните по една или друга причина. Жени ги за един от двамата, развеждай ги, карай ги да раждат извънбрачни деца и да изневеряват, сбивай ги и ги сдобрявай. Златно правило – единият от главните герои задължително трябва да е беден или поне да не му е съвсем чиста работата и да крие зловещи тайни, а другият да се е родил в саксия, който пък в последствие ще научи някоя ужасяваща новина. Всеки от тях трябва да претърпи поне една сърцераздирателна драма и да се ожени/омъжи минимум два пъти!

3. Действието
"Любов назаем"
То трябва да се развива перпендикулярно на смяната на годишните сезони. Пример – ако в 12-ти епизод е започнал скандал между главните ти герои, нека той продължи поне до 19-ти. За седем части от сериала могат да се избълват стотици обидни думи и да се проронят реки от сълзи, не го подценявай! Не бързай със сдобряването, остави ги да тъжат и да се опитват да се забравят поне в 37 епизода. Наблягай на плача и стенанията от мъка. В 49-ти може да ги скараш пак и този път „завинаги”, та чак до 69-ти епизод! Останалите ти герои нека се колебаят коя страна да вземат и междувременно да спят поне с единия от титулярите ти.

4. Брой серии
От изключително значение е да пораснеш с този сериал, да отгледаш деца, а след тях – внуци. Имай предвид, че актьорите, които ще наемеш, са толкова бездарни, че твоята сапунка е единственият им източник на доходи. Така че, ако си решил да скалъпиш некое 10-ина серийно сапунче, най-добре изобщо не се хаби! Друго си е да те клъвне от телевизора изречението „Започва 783-ти епизод на сериала „Братя и сестри”. Имаш за какво да съществуваш, човече, разбираш ли?!

5. Заглавието
"Дивата роза"
Препоръчвам три варианта при избора на заглавие за сапунката. Вариант едно –обезателно да присъства думата любов, за да е ясно за какво иде реч в сериала. („Забранена любов”, „Любов назаем”, „От любов”). Вариант две – състои се от името на главната героиня („Есмералда”, „Джовисна”, „Робинята Изаура”, „Дивата Роза”.) Удобен начин да поясниш около чий живот всъщност се върти филма и възможност да избереш име за първородната си дъщеря. Вариант три – заглавие, което няма нищо общо със сюжета на филма, но пък привлича като магнит. С една дума, кратко и запомнящо се. („Перла”, „Листопад”, „Ориент”). Естествено, името може да се вмъкне в някой епизод, за да подскаже произхода си. Например – ако си кръстил сериала си „Роза”, може да вметнеш, че всъщност бащата на единия от главните герои, е карловец, занимаващ се с добив на розово масло.

6. Място на събитията
Много е важно събитията да не се развиват на повече от 3-4 места(даже и това е много). Едното нека е голяма, хиперлуксозна къща (естествено на единия от главните герои), второто - работното място на другия(офис или фризьорски салон), третото - бедната порутена къщурка на главен персонаж и четвърто - къщата на най-добрата приятелка/най-добрия приятел на главните.
"Касандра"
Ако ще снимаш на улицата, не се отдалечавай прекалено от входовете на тези четири сгради.

7. Елементът на напрежение
Винаги слагай край на епизода на най-интересното, за да държиш аудиторията в очакване и да им осигуриш приятна тема за разговор по време на утрешния работен ден. Ако главната героиня току-що е разбрала, че любимият й я мами с най-добрата й приятелка( която пък по-късно може да се окаже негова сестра), завърши епизода с изцъклените й очи и бавно-о стичаща се по бузите й сълза. Задължително започни следващия епизод от тази сцена и развръзката й, защото все пак някои хора не са спали от напрежение да узнаят какво ще се случи!

8. Поведение на артистите и героите
Повече от необходимо е да подбереш изключително красиви артисти и да ги цапотиш с много грим, дори когато снимаш сцена на събуждане рано сутрин. Не е нужно да са талантливи, достатъчно е да могат да говорят и да запомнят реплики. И да разполагат с набор от лицеви гримаси. Печелиш веднага 10 точки, ако героите ти непрекъснато крещят или когато не разбират нещо, клатят глави като кон пред празни ясли. Научи ги да гледат лошо, когато трябва, използвайки световно признатото присвививане на очи. Когато дамите се сърдят, обезателно трябва да цупят джучки, тип „кокошо дупе”. Колкото повече предмети със сантиментална стойност чупят и колкото повече обувки хвърлят по затръшнатите им врати, толкова повече ще нараства рейтингът на сериала ти.

9. Реплики
"Есмералда"
Те трябва да са прости(колкото артистите, за да могат да ги запомнят) и повтарящи се. Наблегни на изрази като „Виж сега”, „Добре, добре”, „Най-добре е да си вървиш!”и „Скъпи, какво има?”. Може да ги използваш във всякаква ситуация. Това са основните, останалите просто трябва да следват сюжета ти. „Обичам те” и „Никога не съм била по-щастлива” са неизменна част от сценария ти, но все пак ги редувай от време на време с „Мразя те!” и „Иска ми се никога да не те бях срещала!”

10. Финалът!
Той трябва да е грандиозен, (не)очакван и рекламиран по 24 часа в денонощието по телевизията, която го излъчва. Лошите ти герои трябва да си получат заслуженото, поне един от тях трябва да се спомине в нечовешки мъки. Добрите се събират с половинките на мечтите си и заживяват щастливо. Сватби, кръщенета, с тях направо удряш джакпота! Хепиенд, братле, хепиенд му е майката!

Ето ви суровата част за един наистина успешен сапунен сериал. Наберете артисти и дерзайте! А ако не ме викнете да помагам в режисурата...ще...ще..ще ми се никога да не ви бях срещала!


* Снимки: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)