вторник, февруари 07, 2012

Не е важно как играеш, а как ти викат! ( полезно четиво И за жени)

Прякор – според българския тълковен речник означава допълнително име, дадено за присмех, подигравка. Разни мачовци от подземния свят пък смятат добавянето на допълнително име към собственото за голя-ям престиж. Да, Ицо Репата или Боби Коня звучат много престижно, признавам... Раздаването на прякори безплатно не се ограничава само с личните имена на хора, но се разпростира и из спортните среди. 
Нека сега се насладим на ТОП 10 на най-шантавите прякори на футболни отбори. Това не е дерби между „Чорбари” и „Ултраси”, не се надъхвайте и пуснете сопите!

10. Жълтата подводница
Че „Виляреал” играят в жълти екипи – играят. Къде обаче е общото между футбола и подводниците, така и не разбрах. След щателно проучване, намерих най-после ключа за палатката – прякорът на испанския тим е извлечен от песен на „Бийтълс” ("Yellow Submarine"), изпята на испански от бандата „Лос Мустанг”и превърната в местен хит точно, когато виляреалци достигат до испанската Трета дивизия през 1967г. Веднага сядам да пиша текст на песента „Синият дирижабъл”!



9. Пенсионерите
Това е стар прякор на „Челси”, покрит с праха на времето, обаче няма как да пропусна да го вмъкна в класацията. Явно тогавашният треньор на отбора е искал чрез „закачливото” име да подскаже на играчите си какво ще им се случи, ако не дават 200% от себе си на терена. Всъщност, наименованието „пенсионери” идва от първата емблема на клуба, на който е бил изобразен „клиент” на пансиона за пенсионирани кралски военни в Челси. Играй, че или в болница, или в пенсия!

8. Канарчетата
Че отборът е кръстен на великия български революционер Ботев, няма спор. Кому обаче е хрумнала гениалната идея да нарече „Ботев Пловдив” канарчета?  Заради екипите? Ами, че то и „Виляреал” са жълти, ама нали се разбрахме, че поне са подводници! А наште – гургулички! Според мен истината е следната – преди да влязат в заветната „А” група,  възпитаниците на Стоян Пухтев (първият председател на УС на клуба) са играели толкова зле, че противниковият отбор ги е „взимал за канарчета...”

7. Старата госпожа
Явно футболният клуб „Ювентус” е наречен на някоя мила, стара английска госпожа, която се е миткала с черно-бяло знаменце по стадионите до последния си дъх. Да, ама не! Първо на първо, буквалният превод на името „Ювентус” е младост! Шеговитото  наименование”стара”, всъщност се дължи на дъ-ългата история на отбора, датираща още от края на 19 век. За „госпожата” все още не е ясно, но аз надушвам някаква женска намеса все пак...

6. Аспирините
Тук се получава малко като при дилемата „кое е първото – яйцето или кокошката”? И аз питам сега кое е първо – отбора на „Байер 04 Леверкузен” или фармацевтичния гигант „Байер”? Яснота по въпроса внесе фактът, че байерци са наричани още „Отборът на фабриката”. Този казус с първо и второ го разнищихме, остава да си мътим за кокошката. Аз пък си мислех, че причината е друга – ако нападател на тима изпусне прекрасно голово положение, треньорът внезапно започва да се тъпче с шепи аспирин против главоболие.

5. Чуковете
Най-добрите постижения на пернишкия ПФК”Миньор” са две 4-ти места, постигнати през сезони 1955г. и 1961г.  Но това по никакъв начин не пречи на запалянковците да заиграят с ритници автобуса на противниковия отбор. След всяка футболна среща с участието на „Миньор” Перник, можеш да отнесеш некой „чук” в мутрата, преди да си успял да произнесеш пискливо „Чакайте, аз съм от ваште!” „Пред Голф-о всички са бавни и пред винкело всички са равни!” (пернишка народна мъдрост).

4. Мивките
Да наречеш един отбор с прозвището „Мивки” е все едно да кръстиш ресторанта си „Кранът”. Няма капка логика в това, нали?! Отбори са оприличавани на бързи животни, на зверски машини, на природни стихии, ама на санитарно съоръжение...това си е вече граничещо с шизофренията! Имам две теории за прозвището на ПФК „Видима-Раковски” – или играчите майсторски подхлъзват противника като върху фаянс на мивка, или на треньорът им се иска някога те да са били изхвърлени в мивките!


3. Гробарите
Ако си мислите, че отборът на „Партизан”, Сърбия е създаден от братовчеди на известния кечист от „Първична сила” Гробаря – бъркате! Не си приличат по нищо друго, освен по прякора. Наричаш един отбор със славното име „Партизан” и после му лепваш допълнителното „Гробари”. Изводът ли? Най-вероятно – „не ми се прави на партизанин и не се скатавай по терена, че да не те посетят едни пичове с дъ-ълги лопати!”

2. Бесещите маймуни

Че повечето футболисти се правят на маймуни по терена и падат за дузпи през 5 минути, щото ги мързи да играят, е ясно на всички. Но откъде накъде пък някой ще нарича тима на „ Хартлипул” – „Бесещи”? Легендата разказва, че цялата история тръгва от Наполеоновите войни, когато френски кораб се тресва в скалите до Хартлипул. Единственият оцелял от екипажа е талисманът на кораба – симпатична маймунка, която местните обесват, поради липса на други пленници. Кой отбор иска да започне историята на прякора си с глиган на шиш, например?

 
  1. Свинските крачета
Има един стар виц – някакъв се обажда в месарницата и пита продавача „Имаш ли овнешки бутове”? „Имам”. –„Имаш ли пилешки гърди”? – „Имам”. –Имаш ли свински уши”? – „Имам.” – „Малии, сигурно си много грозен!” Дали играчите на английския „Болтън” са наистина толкова грозни и кьопави, че да ги нарекат „Свински крачета”?. Историята твърди, че прозвището им идва от зората на създаването на клуба, когато срещу стадиона им се намирал голям свинарник, в който играчите често търсели изританата топка. Абе, не на мене тия...



За пореден път извън класацията остават доста интересни претенденти. Само ще ги спомена набързо, изводите около възникването на прякорите оставям на вас – Глиганите, Латекса, Шейховете, Драконите, Летящите магарета и Тролите. Разсъждавайте, а аз изчезвам, че имам да пиша химн на „Синовете на Господ”.





* Снимки: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)