понеделник, февруари 27, 2012

Пътешествие в страната на тиковото дърво - 2 част


Кратък наръчник на добрите обноски
Можете да общувате с местните жители на английски или тайландски, а ако сте научили почти перфектно и техния език лао, направо ще им скриете шапките. Все пак, ако не сте имали време за уроци, е добре да запомните някои елементарни правила.

Първата дума от всеки разговор е „Сабайди”, което значи „Как си?” Отсреща ще ви отговорят също със „Сабайди”, което този път се превежда „Добре съм. Ти как си?” И за да избегнете по-нататъшните „сабайди”-та, може да насочите разговора към конкретна тематика. Лаосците са доста вежливи хора, затова не е никак зле, ако вметвате от време на време и по някое „кап-чай” („благодаря”).

Картини от Лаос
Несъмнено страната предлага вълнуващи гледки за снимане, но трябва да внимавате, когато решите да правите фото сесия на местните жители. Те са доста срамежливи и камерите обикновено ги притесняват, затова ВИНАГИ искайте разрешение от тях, преди да заиграе светкавицата на фотоапарата ви. Усмихвайте се и бъдете приятелски настроени.

Задължително е да събуете обувките си, преди да влезете в някой храм. В повечето от тях снимките са забранени.

Лаос е комунистическа страна и интимните целувки между мъж и жена на обществени места не са на особена почит.

Не се ръкувайте с местните жени. За тях ръкостискането е напълно ненужен и неразбираем чуждестранен поздрав. Не задавайте прекалено лични въпроси на мъжете.

Лаоските дечица са толкова сладки, че ви идва да ги схрускате или поне да ги погалите по главичките. В никакъв случай не правете второто! Според местната и будистката култура, главата е най-чистата и свещена част от тялото и докосването й от „друговерец”, е истински позор.

На пазар като на пазар

Официалната валута на страната е „лао кип”. Най-големият номинал е 5 000 кипа. Ще ви трябват наистина дълбоки джобове, когато тръгнете да пазарувате обаче, защото 5 000 кипа се равняват на 50 цента. Така че за покупката на струващата 50 $ фигура на Буда например, ще ви бъдат необходими около половин милион кипа или иначе казано – една бала банкноти.

Ако искате да си напазарувате прясна храна, трябва да станете много рано и да посетите един от т.нар. „сутрешни пазари”. Там освен вкусна. Тук пазарлъците не са нещо обичайно, не си правете труда. Това не важи обаче за пазарите за дрехи и сувенири. При тях се счита за обида, ако не „подбиете” цената.

Безопасността преди всичко

Когато посещавате непозната за вас страна, трябва да обърнете особено внимание на безопасността. Ето няколко съвета как да не пострадате и да не останете с горчиви спомени от екскурзията си.

Дамите трябва да бъдат предпазливи и да не се разхождат сами по тъмни улици. В обществения транспорт е добре да седнат до друга жена, защото лаоските мъже са леко нахални. Въздържайте се от прекалено оскъдното облекло.

За разходките по реките на Лаос местните гидове използват моторни лодки. Прекалено голямата скорост може да обърне лодката, затова не се колебайте да помолите шофьора да кара по-бавно. Задължително се оборудвайте със спасителна жилетка и шлем.

Опиумът в Лаос се предлага на всеки ъгъл и от всекиго. Случва се търговците да са дори 5-годишни деца. Не се поддавайте на изкушението, за да не се озовете в местното управление.

Както навсякъде по света и тук не липсват джебчии. Пазете добре парите и вещите си, а ако все пак станете жертва на грабеж, се обърнете към Имиграционната служба. От голяма полза ще ви бъде, ако имате свидетел от коренното население.

Местният алкохол „уиски лао” е доста силен и не винаги понася добре на стомасите на чужденците, затова контролирайте наздравиците си.

Нощите в Лаос са направо непрогледни. Внимавайте къде стъпвате, особено ако ви се налага да преминавате през някое въжено мостче. Носете фенер със себе си и избягвайте разходките, ако сте употребили алкохол.

В Лаос има цели полета, пълни с мини и неизбухнали снаряди, които затрудняват свободното придвижване. Навсякъде са поставени знаци и плакати с разяснения.

Статуя на Буда от чисто злато
Да посетиш Лаос и да не останеш омагьосан, е просто невъзможно! В съзнанието ти завинаги ще се настанят величествените му гледки, гостоприемството на народа, автентичната култура, изяществото на храмовете и забулената му в загадки история. Да не посетиш Лаос повторно, е просто...невъзможно!












(Първа публикация на статията - Март 2010 на сп.BGBusiness Review, тематичен блок "Стил", рубрика "Пътувания". Снимковият материал е различен от този в списанието. Снимки: Интернет)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)