неделя, февруари 05, 2012

Здрав дух в здраво (а, дано!) тяло

Снимка: Интернет

Онзи ден една приятелка ми вика: „Взех си карта за фитнес. Инструкторът е адс-с-ски секси. Такъв един запотен и как му изпъкват мускулите под впития анцуг... Обаче ме кара да правя некви упражнения и да се потя. Много се измарям, разбираш ли?” Отговорих й със съчувствено-ироничното :”Къв е тоя изверг, бе-е-е?” и попитах „невинно” за адреса на фитнеса. Обещах й, докато се потя АЗ в него, да й уредя неква среща с инструктора-тиранин. Спортуването е важно. Не само, защото ни лишава от „луксове” като бирено шкембе и бричове, но и защото поддържа здравословното състояние на духа. „Здрав дух в здраво тяло” обаче не винаги означава обилно потене и дърпане на фитнес уреди. Спортна форма може да се поддържа и по далеч по-забавни начини. (сексът като предложение се изтърка, господа!) Представям ТОП 7 на най-смахнатите спортове по света. Вдигни се от лежанката и чети!
                                                                
7. Кон на Г6, първи рунд! Дан-н!
Знаете вица за бебето, което още от раждането си било адски умно и биело на шах лекаря, дори след отстраняване на половината мозък.  Когато го лишили от цялото му сиво вещество, бебето предложило на хер Доктор да изиграят една борбичка. Изводът от вица е ясен. Но холандецът Йепе Рубинг не бил очарован от анекдота и решил да обедини двата спорта, като нарече новото си творение „шахбокс”! Срещата се играе от двама души и се състои от 6 рунда шахмат и 5 бокс. Игрите се редуват, за да не става скучно. Първият европейски шампион в тази дисциплина е българин, моля ти се! А любопитното е, че той печели не борбата на ринга, а битката в шаха...

6. Търкулнала се питката...
Като малка обожавах приказката за житената питка. В нея бабата лъжеше наивните си внучета, че питката, която приготвила за вечеря, се измушила от топлата им къщурка и се търку-улила да си обиколи нивката де е расла. А въпросната питка чисто и просто си се грееше все още в пещта до готовност, чакайки да се завърне бащата на внучетата. Вдъхновени от тази приказка (надявам се), жителите на град Глочестър, Англия се надпреварват в много чалнат спорт – търкулват една пита сирене от върха Копър и се втурват да я гонят надолу към града. Който я хване, може да си я отнесе вкъщи и сладко да си я изпапка.

5. Да слезеш от коня
Израз на аристократизъм в много страни е да се залага на конни надбягвания. Обаче айде за момент да се поставим на мястото на горките чифтокопитни, които са принудени да търчат като изоглави по манежа и да прескачат препятствия, само и само да ви доставят кефа! В Галър, Испания се провежда съзтезание между коне и хора. Обаче нито хората са се яхнали на конете, нито обратното. Съзтезават се равностойно по стръмен баир и преодоляват различни препятствия по терена. Паричната награда печели, който пръв стигне финалната права (без значение дали е кон или хомо сапиенс.)

4. Наметната през рамо
Чувала съм следната реплика:”Леле, тая като я нарамим на гръб, брато, и право у дома!” Виж сега, пич! Ако толкова изгаряш от желание да премяташ кифли през рамото си, отиди във Финландия и се запиши като участник в това странно спортно съзтезание. В него мъжката част от човечеството мята като чувал с картофи някоя девойка на гръб и тича с нея към финалната линия. Няма изискване да имаш някаква роднинска или интимна връзка с жената на гърба си, така че ако тежиш 50 кг с мокри гащи, а половинката ти троши кантара, можеш съвсем спокойно да си избереш някоя по-лека. Остави твоята на Митьо Крика!

3. Ъ-ъ, велохокей?
В действителност си измислих името на този спорт, защото никъде не пише как точно се нарича това безумно съчетание между игра на хокей и каране на велосипед. Но всичко, което се изисква, за да си добър в него, е да имаш що годе сносен велосипед(„Балканче”-то от детството ти не е много за предпочитане), стик за хокей, каска и правилно функциониращ вестибуларен апарат! Значи, караш си колелцето и замахваш със стика. Дали ще улучиш шайбата в тревата или носа на играча до теб, си е право на твой личен избор!

2. Още 5 минути, каза-ах, глупава джаджо!
 Спинкаш си сладко в пухената завивчица и сънуваш твоите си там неща, когато пронизителният писък на алармата на мобилния ти телефон раздира блажената тишина. Протягаш сънено ръка и запокитваш последния модел мобилка право в отсрещната стена. И после като се осафериш, рониш горчиви сълзи по счупения ти приятел. Аз имам предложение къде да си изкараш яда на телефоните, които така нахално те будят сутрин. Във Финландия се провежда съзтезание от световен ранг в хвърляне на мобилни телефони. Трябва да си навършил 18г. и телефонът наистина вече да не ти трябва! (щото сервиз нямат!)

1. Да се завреш, където не ти е работа
Без съмнение като малки сте отнасяли по шамар от родителите си, ако си играете на пътното платно. Без съмнение сте чували и думите: „Да не искаш да попаднеш под някоя кола”?! Ми, искам пък, да! Щото има едни хора, които го правят и даже ги награждават за това. Спортът се нарича „лимбо скейтинг” и се състои в промушване под наредени в индийска нишка автомобили, с ролкови кънки на краката, с които преди това си развил максимална скорост. Спортът е много популярен в Индия, откъдето е и първият му рекордьор - Аникет Чиндак. Ако можех да напиша тази статия още на 6, нямаше да разтривам през ден зачервената си буза...



Да-а, странни спортове има по света. Или както обичам да казвам аз – разни хора, разни психични отклонения. Аз сега си се запътвам към фитнес залата при инструктора-злодей, да ме мъчи с разните му там гирички и бягащи пътечки. А на вас, ако ви се струва скучно, яхайте се на велосипеда, мятайте някого на рамо и се втурвайте през глава да гоните пита сирене... What ever!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако нямаш какво хубаво да кажеш, просто замълчи :)